Kuchnia szpitalna z prawdziwego zdarzenia

W minionym tygodniu zakończył się remont kuchni szpitalnej. Modernizację przeprowadziła firma, która świadczy usługi żywienia pacjentów Kociewskiego Centrum Zdrowia. – Obecnie zakończono jedną z największych inwestycji związanych ze świadczeniem...

W minionym tygodniu zakończył się remont kuchni szpitalnej. Modernizację przeprowadziła firma, która świadczy usługi żywienia pacjentów Kociewskiego Centrum Zdrowia.

Obecnie zakończono jedną z największych inwestycji związanych ze świadczeniem usług  gastronomicznych po podpisaniu kontraktu na żywienie zbiorowe dla Kociewskiego Centrum Zdrowia w Starogardzie Gdańskim – informuje Andrzej Majka, współwłaściciel  restauracji „Gościniec Konopielka”. – Wiązało się to z kompleksowym remontem kuchni  szpitala na własny koszt. Zakres prac obejmował wymianę wszystkich instalacji sanitarnych, CO, gazu i elektrycznych wraz z wymianą źródeł światła, włączników i gniazd.  Wykuto stare tynki oraz armaturę we wszystkich pomieszczeniach nieremontowanej kuchni od ponad 40 lat. Odremontowano dach i rynny oraz wymieniono wszystkie okna i drzwi zewnętrzne i wewnętrzne. Inwestycja ta  miała na celu spełnienie najlepszych standardów i wymogów ale przede wszystkim oczekiwań pacjentów. Podstawową zaletą przygotowywania posiłków na miejscu jest jakość, świeżość i temperatura serwowanych posiłków. 

Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują średnio 3 – 5 posiłków dziennie spośród kilkunastu diet. Dziennie wydawanych jest ok. 600 posiłków (śniadania, obiady i kolacje).

– Żywienie medyczne jest integralną częścią terapii. Jego celem jest poprawa i/lub utrzymanie stanu odżywienia pacjenta – jest to bardzo ważny element procesu terapeutycznego dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zaleca odpowiednią dietę, stosowną do wieku i stanu zdrowia  – wyjaśnia lek. Robert Wierzba, Naczelny Lekarz.

Chcąc zapewnić pacjentom najwyższą jakość, personel szpitala cyklicznie monitoruje i kontroluje posiłki szpitalne pod względem jakościowym i ilościowym. Dodatkowo przeprowadzane są wśród pacjentów ankiety oceniające jakość posiłków. – Przeprowadzona w 2017r. ankieta oceniająca prezentuje pozytywne opinie pacjentów: 100 % ankietowanych twierdzi, że posiłki są świeże, 96% uważa że dania są podawane w sposób estetyczny.  76% pacjentów odpowiedziało, że posiłki są smaczne, zaś 22 % – bardzo smaczne – wylicza Maciej Manikowski, Dyrektor ds. Ekonomicznych.

Podczas przygotowania posiłków dla pacjentów trzeba również pamiętać o zaleceniach dietetycznych wspomagających leczenie szpitalne. Diety sporządzane są wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. – Obecnie przygotowujemy do 14 diet. Obok diety podstawowej, najczęstszymi są lekkostrawna, cukrzycowa, wątrobowa, wysoko- białkowa, zmiksowana. Coraz częściej pojawiają się również  : bezglutenowa  i bezmleczna – mówi Natalia Makowska, dietetyk.

 

Kategorie
Wiadomości
Komentarze

Dodaj komentarz

*

*

POWIĄZANY

  • Grali dla mistrza

    Jak co roku w przed ostatni weekend sierpnia pasjonaci tenisa zjechali się do Starogardu Gdańskiego, aby wziąć udział w XXVIII Międzynarodowym Turnieju Tenisa Stołowego im. Andrzeja Grubby. Blisko 70...
  • Przejęli ponad 3 kilogramy narkotyków

    Kryminalni ze Starogardu Gdańskiego realizując czynności w sprawie narkotykowej, zabezpieczyli ponad 3 kilogramy środków odurzających. Funkcjonariusze zatrzymali również 38-letniego mieszkańca Kociewia, do którego należały zabronione w Polsce środki. Podjęta...
  • Najlepsze maturzystki

    Martyna Buda, Maria Jankowska i Paulina Kowalska to najlepsze tegoroczne maturzystki w Starogardzie Gdańskim. W dowód uznania za rewelacyjne wyniki egzaminu dojrzałości Rada Miasta przyznała im nagrody pieniężne. Maturzystki...
  • Powstanie pisany pomnik starogardzkiego futbolu

    Historia starogardzkiej piłki nożnej jest bardzo bogata, obfitująca w szereg sukcesów. Największa postacią jest niewątpliwie Kazimierz Deyna, jednak w historii tej dyscypliny sportu ważne role odgrywali także inni piłkarze,...